Winkelmand: € 0,00

You have no items in your shopping cart.

Subtotaal: € 0,00

Acai bessen

De açaíbes is een exotisch familielid van de bosbes en de cranberry

Niet duidelijk is of de bes een betere bron is dan de goedkopere,gemakkelijker verkrijgbare vruchten met antioxidant-eigenschappen, zoals bramen, blauwe druiven en aardbeien. Wetenschappelijk onderzoek lijkt in ieder geval uit te wijzen dat de antioxidatieve werking van gevriesdroogde pulp en supplementen vele malen hoger is dan wanneer de açaíbes is toegevoegd aan een vruchtendrank.
Afvallen
De açaíbes wordt op veel sites aangeprezen als de ultieme afvalhulp. Je zou er meer energie van krijgen en sneller vol zitten, waardoor de eetlust vermindert. De vetverbranding versnelt en het metabolisme verbetert bovendien, zo zeggen liefhebbers. Zelfs als dit waar is, dan zal alleen bessen eten niet zorgen voor eenafname van je gewicht. Het is geen wondermiddel waardoor je zonder iets aan je eet- en beweeggewoonten te veranderen kilo’s verliest. Een gezonde en gevarieerde voeding en voldoende beweging blijven dus belangrijk. Anti-kanker De onderzoeken met açaípulp op gekweekte leukemiecellen lijken veelbelovend. Hoewel het nog om voorlopige bevindingen gaat lijkt açaí de groei van de kankercellen te remmen. Dit is echter niet uniek. Verschillende soorten bessen – waaronder aardbeien, zwarte, rode en bosbessen en frambozen en açaíbessen – bleken bij toevoeging aan het dieet van ratten allemaal even goed in staat om de tumorgroeite remmen. Er was geen bessensoort duidelijk beter dande rest.
Celveroudering
Voor wat de overige claims betreft: er is eigenlijk nog te weinig onderzoek gedaan om ze te bevestigen of uit te sluiten. Als er al onderzoek gedaan werd, was dit op dieren en die resultaten kun je niet één op één naar mensen vertalen. Hoewel dus op dieren getest, leken de açaíbessen in iedergeval een positieve invloed op het cholesterol te hebben. Ook lijkt het erop dat de bessen inderdaad de veroudering van de cellen vertragen, in ieder geval bij ratten. Dit kan positief uitpakken voor de strijd tegen neurodegeneratieve ziekten die samenhangen met het ouder worden, zoals de ziekte van Parkinson en van Alzheimer. Zoals gezegd is hier echter nog veel onderzoek voor nodig.
Bijwerkingen
Açaíbessen zijn net zo veilig en gezond als bijna ieder ander normaal fruit en er zijn nog geen bijwerkingen geconstateerd. Vanwege de theobromine die erin zit, kunnen ze wel een licht stimulerende werking hebben. Wanneer je daar gevoelig voor bent, is het verstandig ze met mate te gebruiken.

 Açaísmoothie met cacao

Açaísmoothie met cacao


Dit heb je nodig


• 300 ml melk
• 2 eetlepels (rauwe)
cacaopoeder
• 1,5 eetlepel açaí poeder
• ½ banaan
• Evt. 1 theelepel agavesiroop
of honing
• Evt. een handje
ongezouten noten


Zo maak je het
Stop alle ingrediënten in de blender en mix de inhoud voor ongeveer een minuut. Als de smoothie te dik is, kun je eventueel wat water toevoegen. Voor een lekkere bite gooi je er een handje ongezouten noten door, nadat je ze met een vijzel grof gemalen hebt.