Winkelmand: € 0,00

You have no items in your shopping cart.

Subtotaal: € 0,00

Baobab

Baobab, superfruit als superfood

Superfood is superfruit. Dat geldt zeker voor de Afrikaanse Baobab. Een van de voordelen van de toenemende populariteit van Superfood producten is de ontdekking van producten uit windstreken waar je niet snel aan zou denken. Als die producten dan ook nog eens superlekker en superfunctioneel zijn is het helemaal ideaal. Afrika biedt wat dat betreft een hele schatkamer aan gezondheid. Baobab is slechts een van de vele voorbeelden die je snel over het hoofd kan zien.

Baobab is na de opmars van exotische fruitsoorten als de acaibes, goijabos en mangosteen het nieuwe hippe fruit uit Afrika. Nederland loopt dus mijlenver achter op Afrika, daar is baobab al jarenlang vast onderdeel van de reguliere maaltijd. Tijd dus om te profiteren van een stukje gezondheidskunde uit donker Afrika.

Iets bijzonders uit Afrika

Het bijzondere verhaal van de Baobab begint al bij de boom die in feite geen boom is maat een vezelplant. De ‘plant’ komt nagenoeg overal in Afrika voor maar tegen lukt het ook om de plant succesvol in niet-inheemse streken te laten groeien. Door de bijzondere eigenschap om maar liefst 120.000 liter water op te slaan is het een soort wat zich goed weet te ontwikkelen in warme klimaten. Hierdoor is de plant ook bijzonder rijk aan voedingsstoffen, iets wat de Afrikaanse bevolking maar al te goed weet. Men doet zich bij voorkeur goed aan de bladeren van de plant, zowel in de gedroogde vorm, maar ook verse bladeren kunnen zo genuttigd worden. Het binnenste deel van de vruchten van de plant bevat zeer veel voedingsstoffen. De pulp van de vrucht wordt veel gebruikt om er pap of brood van te maken. Hier in Europa is verse Baobab zeldzaam, daarom moeten we het met de poeder doen. Dit poeder heeft dezelfde effecten, door de vezels heb je eerder een verzadigd gevoel en is daarom ook een van de meest gekozen bestandsdelen voor een caloriearm dieet. Baobab heeft daarnaast een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel, ideaal dus voor diabetici.

Hoe smaakt het?
De baobab is zo groot als een kokosnoot en de smaak doet denken aan een mix van grapefruit,peer en vanille. Het pulp van de vruchten bevat veel vezels, die gebruikt worden om pap of brood van te maken. De baobab bevat meer vezels dan vruchten als appels, abrikozen of bananen. Baobabfruit is heel voedzaam en zit boordevol vitamines, antioxidanten en mineralen. De vruchten bevatten bijvoorbeeld meer vitamine C dan een sinaasappel en meer ijzer dan rood vlees.

 

Wondermiddel
Juist vanwege dat hoge gehalte aan voedingsstoffen wint de vrucht ook in onze contreien aan populariteit. Bij ons is baobab echter nauwelijks vers verkrijgbaar.Wij moeten het doen met poeder en tabletten.Door de vezels geeft baobab snel een voldaan gevoel. Het wordt ingezet als onderdeel van een caloriearm dieet en voedingssupplement bij sport, vermoeidheid of een hoge bloedsuikerspiegel. Hoewel baobab zeer gezond is, val je er niet op wonderbaarlijke wijze heel veel door af, zoals wel beweerd wordt. Er zijn in ieder geval geen wetenschappelijke aanwijzingen voor.

Hoe gebruik je het
Je kunt het poeder verwerken in smoothies, yoghurt, bij ontbijtgranen of in een glas vruchtensap.Lekker en supergezond.Maar je kunt het ook toevoegen aan cakebeslag, brood of pannenkoeken

TIP ; Rokers en vegetariërs hebben extra baat bij het toevoegen van baobab aan hun menu, vanwege de hoge gehaltes vitamine C en ijzer.

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina